March 3, 2025

Tommy Ole Olsen

Veien til fiskevelferd - vi skimter en løsning

Veien til akseptabel fiskevelferd under behandling av laks går via bedre informasjon og individuelt tilpasset eksponering. Teknologiske løsninger for maskinskanning, singulering og sortering av fisk, og justering av behandling er allerede langt utviklet i bransjen.  


Vårt system og metode for å realisere individuell behandling med kjent utstyr fikk patent i Norge i slutten av 2023 (patent 346966) og er i år også patentert i UK (GB2602546).  

Det etableres nå et test- og treningssenter for utprøving av individuell behandling og opptrening av personell. Vi regner med å komme ut med de første tilpasningene av behandlingssystemer allerede til høsten.

Basert på patentet kommer vi både ut med egne versjoner av behandlingssystemer og med løsninger som kan monteres på eksisterende systemer og fartøyer.  

Under behandling av laks er velferdstapet fra behandlinger blitt et like stort problem for fisken som velferdstapet fra lakselusa. For oppdretterne er fiskevelferden viktig i seg selv, de er pålagt å ivareta dette iht Dyrevelferdsloven og det er viktig for mandatet til å drive fiskeoppdrett som myndighetene og samfunnet har tildelt. Det har hittil vært betraktet som umulig å følge lovens pålegg om å ivareta velferden til laks individuelt under behandling – Dette skal vi nå løse ved vårt patent.

Fordelene for fisken

Den store gevinsten for fisken er at vi redusere dagens overbehandling av fisk gjennom en ny måte å tenke behandling på: å behandle en merd med fisk er ikke 1 eller noen få trengeprosesser, men over 100.000 prosesser som pågår samtidig eller i rekkefølge. – Det er faktisk like mange behandlingsprosesser som det er fisk.

I en helt vanlig mekanisk behandling av en merd med laks idag, blir typisk ca 40% av fisken feilbehandlet fordi de ikke har lakselus. I tillegg blir ca 40-50% av fisken overbehandlet fordi den har færre lakselus enn det behandlingsinnstillingen er justert mot. Man sikter typisk mot det man tror er gjennomsnittet i merden og mot et ofte ganske høyt mål om effekt. – Det er mye velferd som ofres idag på gjennomsnittets alter.

Hovedelementene i løsningen

Fish Care Solutions etablerer nå en landbase for trening av personell og utprøving av patentene i Brønnøy-området. Her vil vi prøve ut og installere på fartøy følgende løsning:

Et bilde som inneholder kunstAutomatisk generert beskrivelse med middels konfidens

Forbedrer behandlingsprosessene i sanntid

Det vi gjør er å knytte sammen data fra skanning av fisk før og etter behandling, og benytte disse til å velge behandling for det enkelte individ. Dette skjer løpende med så mange gjentakelser at det gir stor læringseffekt i et maskinlæringssystem.

Det skal fortsatt være operatør og behandlingsleder som styrer behandlingen, men en vil nå få langt større informasjonsgrunnlag og mulighet til tilpasning til det enkelte individ.

Formidabel økning av dokumentasjon

Denne løsningen gir en voldsom økning av dokumentasjon fra prosessene, og målet er å ha dokumentasjon av behandling på individnivå i fremtiden.  

Industrielle forbedringsprosesser

Styringsenheten utvikler dagens automasjon fra å styre etter ønskede bar trykk eller temperatur på vann, til observerte lusetall og velferdsindikatorer. Det store antallet iterasjoner gir store muligheter til læring og forbedring av behandlingene slik at de blir adekvate for den enkelte fisk.  

Systemet kan tas i bruk på de fleste behandlingssystemer som finnes idag, der fisken passerer stasjoner på vei til behandling.